Kevés alapanyag szükséges hozzá, kicsit pepecselős, de nagyon látványos tud lenni.
Eredeti receptet egy régi Nők Lapjából vettem Lajos Maritól.
Hozzávalók:
500 g mirelit leveles tészta (én az előre kinyújtott és felgöngyölt változatott vettem és így már tésztát sem kellett nyújtani hozzá)
10 dkg füstölt lazac (minél vékonyabb szelet, annál könnyebb formázni)
1 tojás sárgája
10 dkg tejszínes natúr krémsajt
1 gerezd fokhagyma
Só,bors, kapor, snidling
Eszközök
Csillag formájú kiszúró (kb. 7 cm átmérőjű, olyan amit a mézeskalácsokhoz használunk)
Kis körkiszúró (lehet kis vodkás pohárral is helyettesíteni)
Sütőpapír
Habzsák (elhagyható)
Tepsi
Előkészületek alatt begyújtom a sütőt és felmelegítetem 200 C fokra.
A leveles tésztát felengedés után lisztezett felületen kinyújtom 1cm vastagra. Helytakarékosan kiszúrom a csillagformákat. Utána behelyezem sütőpapírra a tepsibe. Most jön a csillagokba a lyukak kialakítása. Kis- 2 cm átmérőjű - köröket nyomok a csillagok közepébe úgy, hogy ne nyomjam át teljesen a tészta aljáig. Legutoljára kis szívecske formájú kiszúrót használtam, de snapszos pohár is megteszi. Ezek a sütés után behorpasztható kis gödröket képeznek a megkelt tésztában. Tojásságával megkenem a tésztát és beteszem a sütőbe. 15 perc alatt aranysárgára sütőm őket.
Közben kikeverem tejszínes krémsajtot egy kis sóval, törött borssal, kaporral és egy gerezd péppé nyomott fokhagymával.
Ha megsült a tészta, akkor kiveszem és hagyom hűlni egy kicsit. Utána kis kanál hegyével (vagy az ujjammal) benyomkodom a tészta közepén a köröket és ha jól csináltuk, akkor szépen beszakad és a helyén marad egy kis tölthető gödör.
Ide töltjük bele habzsákból az ízesített tejszínkrémet. Ha nincs habzsák, akkor kiskanállal és ujjal rásegítős technikával is megoldható, csak akkor nem lesz olyan szép a krém.
Utána a füstölt lazac szeleteket 2 cm csíkokra vágom és feltekerem, hogy kis rózsákat kapjunk.
A lazacrózsákat ráteszem a krém tetejére. Díszítésnek még piros kaviárt is lehet tenni a lazacrózsák közepébe.
Teszt2: tényleg próbálom beállítani a komment mezőt
VálaszTörlés